RISCURILE SANITAR-VETERINARE – APARIȚIA DE BOLI ȘI DĂUNĂTORI NOI au creat un teren complet defavorabil păstrării caracterelor de adaptare, fenomen care creează o presiune și mai mare în lupta pentru supraviețuire.
La ora actuală varroza (Varroa destructor), nosemoza (Nosema apis, Nosema ceranae) dar și o serie de viroze asociate (Virusul aripilor deformate, virusul paraliziei acute și cronice, etc), bacteriozele (loca europeană și americană) reprezintă problemele sanitar-veterinare cele mai importante care afectează sănătatea familiilor de albine.
Dintre acestea, Varroa destructor și Nosema ceranae reprezintă agenți patogeni relativ nou apăruți, ca rezultat al transferului de material genetic apicol dintr-o regiune în alta. Apariția acestora și a problemelor grave asociate care conduc la creșterea nivelului depopulărilor și mortalităților familiilor de albine au condus la intensificarea cercetărilor privind identificarea unor caractere de rezistență naturală (comportament igienic, VSH) care să fie incluse în selecția artificială pentru rezistența naturală la boli ca alternativă la metodele de combatere, făcând munca de selecție și mai anevoioasă.