Polenul

POLEN

Polenul este elementul reproducător, masculin, al florilor pe care albinele îl colectează și îl amestecă cu secrețiile lor salivare și nectar pentru a-l depozita în stup ca hrană proteică, sub forma de păstură, fără de care viața familiei de albine practic ar fi imposibilă. Dacă mierea reprezintă sursa de energie vitală pentru desfășurarea tuturor activităților, polenul reprezintă elementul plastic, sursa de proteine, lipide și vitamine pentru dezvoltarea și evoluția familiilor de albine de-a lungul anului.

Polenul contine numeroase elemente esentiale pentru viață. Este bogat mai ales in aminoacizi, proteine, lipide și acizi grași, enzime, elemente minerale si oligoelemente. Contine deasemenea toate vitaminele grupului B, cantități însemnate de beta-caroten, vitaminele C, D și E substanțe cu acțiune antibiotică, substanțe de tip precursori hormonali și factori de crestere.

Polenul recoltat de albine, ca și derivatul său natural, păstura, se consuma sub forma de supliment alimentar în scopul fortificării organismului și a creșterii rezistenței naturale a acestuia la infectii. În medicină, are largi aplicații, în special în boli hepatice, afecțiuni de prostată, afecțiuni psihice. Este un excelent factor natural de prevenire a fenomenelor degenerative asociate procesului de îmbătrânire.

Deschide chat
💬 Ai nevoie de ajutor?
Buna 👋
Te putem ajuta?