Proiect Archive

Stimati apicultori,

Va aducem la cunostinta faptul ca ICDA face parte dintr-un nou proiect de cercetare (Archive) care are ca scop crearea unui dispozitiv electronic pentru monitorizarea familiilor de albine.

Proiectul face parte dintr-un program european – Diatomic: https://diatomic.eu/index.php/pull-experiments-2/

Informatii preliminare puteti gasi si pe urmatorul link: https://diatomic.eu/index.php/pull-experiments/archive/

Împreună cu inca doua companii de profil din Franta, am dezvoltat acest proiect pentru ca ne dorim să venim în sprijinul protecției albinelor și a apicultorilor pentru a monitoriza mai bine pierderile de albine.

În ultimii ani, stim cu toții că s-au înregistrat diverse depopulări sau mortalități în rândul familiilor de albine. Majoritatea pierderilor sunt atribuite tratamentelor fitosanitare, statusului nutrițional sau bolilor și dăunătorilor. În Franta, depopulările sunt generate si de introducerea viespii asiatice (Vespa velutina) din 2004, ce reprezintă o nouă provocare pentru întregul continent. Aceste pierderi sunt deseori dificil de identificat și înțeles deoarece, de cele mai multe ori, nu sunt foarte vizibile, reprezentând rezultatul acțiunii subletale a unora dintre factorii amintiți sau a combinației dintre mai mulți factori.

Noi considerăm că evaluarea activității albinelor la urdiniș ar putea da informații importante despre aceste riscuri de depopulare. Evaluarea activității la urdiniș pentru a monitoriza depopularile și a alerta apicultorii în timp real cu privire la scăderea populației stupului reprezinta o modalitate eficienta de a intelege aceste fenomene si de a incerca sa le prevenim.

Pentru o mai bună imagine a cauzelor privind aceste pierderi, dispozitivul electronic va include și alte funcții de interes.

Prezentarea dispozitivului in massmedia:

12 Aprilie 2020:https://www.youtube.com/watch?v=8yudYE4uzz0&list=UUZUtu6CkET5OoRi-oJUvaaw&index=25 minutul 30:30 – 42:30 (12 minute)

14 apr. 2020  https://www.youtube.com/watch?v=VQI7yidTo64&list=UUZUtu6CkET5OoRi-oJUvaaw&index=27

În vederea atingerii așteptărilor dvs, vă invităm să completați chestionarul de mai jos ce cuprinde trei capitole: informații generale privind activitatea dvs apicolă, cauze de depopulare/mortalitate întâmpinate în stupina dvs și cerințe privind crearea noului dispozitiv bazat pe tehnologii electronice și conectarea la baze de date de tip Internet of Things (IoT – internetul lucrurilor).

Chestionar in limba română: https://forms.gle/DTxo8xj1CwXBw94r5

Pentru că ne dorim o bună colaborare cu dvs, datele obținute vor fi procesate la nivelul proiectului de cercetare și ulterior vor fi publicate pentru informarea dvs.

Părerea dvs. contează!  Vă mulțumim!


La version francaise du questionnaire: https://forms.gle/whzq6x36VvbnxnLCA

English version of this survey: https://forms.gle/YC2C59MG5b9mZL9m6

 

Deschide chat
💬 Ai nevoie de ajutor?
Buna 👋
Te putem ajuta?