20 MAI – ZIUA MONDIALĂ A ALBINEI
“Dacă albinele ar dispărea de pe Terra, omenirea ar avea aceeași soartă în patru ani; cu cât există mai multă polenizare, cu atât iarba este mai multă, sunt mai multe animale, mai mulți oameni.”
Albert Einstein
Albina a apărut în urmă cu mai mult de 100 de milioane de ani. Ea este de regulă asociată cu mierea, însă activitatea sa principală o reprezintă polenizarea plantelor. Albinele sunt neprețuite atunci când vine vorba de asigurarea securității alimentelor globale.
La 20 decembrie 2017, după mai mult de 3 ani de eforturi, Adunarea Generală a Națiunilor Unite din New York, în unanimitate, a adoptat o rezoluție, proclamând 20 Mai – Ziua Mondială a Albinei. Acest lucru s-a realizat cu sprijinul a 115 țări din întreaga lume, printre cele mai active numarându-se și România, care a susținut inițiativa Republicii Slovenia. Ziua aleasă, 20 Mai, este ziua de naștere a lui Anton Janša (1734-1773), un pionier sloven al apiculturii moderne și unul dintre cei mai mari experți în domeniu.
În România apicultura este unul dintre sectoarele agriculturii cu cele mai vechi tradiții și se bucură de sprijinul autoritătilor prin diverse programe apicole și subvenții.
În data de 20 MAI, începând cu ora 10:00, Asociația Crescătorilor de Albine din România, Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Apicultură și Complexul Apicol “Veceslav Harnaj”, alaturi de invitați din cadrul Ambasadei Republicii Slovenia în România cât și alți reprezentanți diplomatici și reprezentanți din cadrul instituțiilor guvernamentale din România vor aduce un omagiu acestei minunate și neobosite insecte, ALBINA, în cadrul unui eveniment ce va avea loc în sala de festivități a Institutului de Cercetare – Dezvoltare pentru Apicultură.