Nutriție
Proiect bilateral RO- CH, Contract 519/16.05.2011
Programul PNII Capacități
Modul III- Proiecte bilaterale
Autoritate Contractantă- Autoritatea Națională pentru Cercetare Știintifică
Titlul proiectului: „Studii cu privire la elaborarea unor noi formule de suplimente nutritive pentru creșterea rezistenței naturale a coloniilor de albine la diferiți factori de risc”
Partener român: S.C. INSTITUTUL DE CERCETARE-DEZVOLTARE PENTRU APICULTURA S.A. Director de proiect: Dr. ing Siceanu Adrian
Partener străin: INSTITUTUL DE CERCETARI APICOLE al Academiei de Stiinte Agricole din China (Institute of Apicultural Research- Chinese Academy of Agricultural Science). Director de proiect: Prof dr. Li Jianke.
Obiective:
Obiectivul 1: Elaborarea unor formule noi pentru realizarea unor suplimente nutritive cu utilizare în alimentația albinelor;
Obiectivul 2: Evaluarea formulelor elaborate de preparate nutritive prin testare acestora și determinarea unor parametri specifici la nivel individual și la nivel de colonie de albine ;
Obiectivul 3: Optimizarea formulelor de suplimente nutritive în ceea ce privește compoziția și modul de administrare.
Rezultate obtinute:
Dezvoltarea familiilor de albine in timpul sezonului activ depinde in mare masura de abundenta de hrana in natura, puterea coloniei si capacitatea de valorificare a acesteia (numarul de albine culegatoare), dar si prolificitatea matcii in concordanta cu numarul de albine doici capabile sa asigure hrana larvelor eclozionate. Puterea coloniei in primavara depinde de modul cum a iernat familia de albine, care la randul sau depinde de calitatea si cantitatea albinei la intrarea in iarna, astfel ca perioada de crestere a albinelor de iernare reprezinta o etapa aproape vitala pentru bunul mers al sezonului urmator.
In conditile de clima din tara noastra perioada de crestere a albinei de iernare corespunde lunilor august-octombrie. Din punct de vedere al mangementului, in practica apicola aceasta perioada este de maxima importanta, intrucat apicultorul trebuie sa asigure conditii de intretinere si hrana care sa ajute la cresterea unei cantitati cat mai mari de albina de iernare pentru a avea familii puternice la intrarea in iarna, stiut fiind ca toata evolutia ulterioara a coloniei in urmatorul an calendaristic si deci valorificarea culesurilor de care omul este interesat, depinde de aceasta perioada. Ca urmare realizarea unor suplimente nutritive care sa corespunda necesitatilor nutritionale pentru aceasta perioada, in scopul asigurarii familiilor de albine cu hrana specifica pentru cresterea si dezvoltarea albinelor in conditii optime (cu nivel proteic optim) a reprezentat obiectivul major al acestui studiu.
Cercetarile efectuate au avut in vedere stabilirea unor formule nutritive gluco-proteice si testarea acestora, suplimente nutritive pe baza de substituenti ai polenului sub forma solida (turte gluco-proteice) pe familii de albine in perioada de primavara-martie aprilie si august si evaluarea unor parametri la nivel de colonie (familia de albine) respectiv la nivel de individ (albina) cum ar fi: palatabilitatea suplimentelor nutritive, dezvoltarea coloniei evaluata prin suprafata de puiet, incidenta principalelor boli si longevitatea albinelor, respectiv greutatea albinelor la momentul eclozionarii. Testarile s-au realizat la inceputul sezonului activ – martie-aprilie 2012, pe familii de albine standardizate respectiv in septembrie 2012 pe albine intretinute in custi. In urma rezultatelor obtinute s-a constatat ca formula de suplimente nutritive pe baza de drojdie de bere asigura valori bune privind majoritatea parametrilor urmariti esentiali pentru buna dezvoltare a coloniilor atat primavara cat si in perioada de iernare. In experimentele efectuate, variantele de turte care au continut soia nu au avut rezultate scontate privind gradul de consum, probabil datorita lipsei de atractivitate a soia ceea ce reprezinta un impediment major in producerea unor turte proteice doar pe baza de soia, impediment care ar putea fi depasit doar prin adaugarea unor atractanti (fagostimulanti). Cercetarile ar trebui sa fie aprofundate pe un numar mai mare de familii de albine si pe mai multe sezoane apicole pentru a stabili eficienta si impactul asupra statusului nutritional al familiilor de albine. Tinand cont de informatiile existente pana la acest moment si de rezultatele obtinute producerea unor suplimente proteice pe baza de drojdie de bere in compozitia studiata de noi reprezinta un prim pas in producerea de turte gluco-proteice pe scara comerciala in formule adaptate sezonului de primavara si de toamna ca perioadele critice pentru buna dezvoltare a familiilor de albine. Cercetarile efectuate ne arata ca un bun substituent de polen indiferent de modul de utilizare sau de conditiile naturale (populatia de albine, clima, etc) trebuie sa aiba aceleasi caracteristici ca polenul:
1) palatabilitate (albinele il vor consuma repede),
2) digestibilitate (usor digestibila de catre albine),
3) un bun echilibru in aminoacizi si proteina cruda.
Ceea ce apicultorii vor si au nevoie este un produs care sa substituie polenul, sa fie ieftin, sa se prezinte sub forma uscata/turte si care sa fie complet din punct de vedere nutritional. Cercetarile de pana acum arata ca soia si drojdia de bere reprezinta o baza proteica valoroasa si ieftina care completata de o serie de cerinte privind vitaminele, mineralele si lipidele ar putea constitui o baza de pornire in realizare de suplimente proteice ca substituente de polen la albine. Deasemenea, cercetarile efectuate pana in prezent ne conduc la urmatoarele conditii pentru realizarea unui supliment proteic:
- Existenta unei baze proteice (soia sau drojdie) care se incorporeaza intr-o baza de zahar.
- Toate componentele trebuie bine macinate pentru ca albinele sa poata sa le digere cat mai bine.
- Toate ingredientele proteice trebuie sa fie foarte proaspete – drojdia si polenul isi pierd valoarea nutritiva pe masura ce sunt depozitate, iar soia invechita poate deveni toxica pentru albine.
- Drojdia de bere este o sursa buna de vitamine din complexul B. Drojdia furajera tip Agsira utilizata in studiile noastre se compune din 100% din drojdie Saccharomyces cerevisiae care provine de la fabricarea berii. Aceasta este uscata si inactivata printr-o tehnologie specifica
- Nivelul proteic din supliment trebuie sa fie de minim 20-25% din formula produsa.
- Un amestec de surse proteice poate ajuta in echilibrarea aminoacizilor.
Vizite de lucru efectuate pe durata proiectului bilateral:
1. Vizita unui grup de 4 specialisti din Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultura SA apartinand Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania in cadrul Institutul de Cercetari Apicole -Academia de Stiinte Agricole din China (CAAS), Beijing. Perioada de desfasurare a deplasarii: 1-11 iulie 2011.
2. Vizita unui grup de 4 specialisti din cadrul Institutului de Cercetari Apicole -Academia de Stiinte Agricole din China (CAAS), Beijing la Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultura SA apartinand Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania. Perioada de desfasurare a deplasarii: 1-12 iulie 2012.
Articole:
Schimb de experienta 1_1 -Romania Apicola nr 8. 2011
Obtinerea laptisorului de matca in China – un model de eficienta! Romania Apicola nr 10 si11, 2011.
Persoana de contact:
director stiintific/director de proiect
dr ing Adrian Siceanu